Dwerggeitjes 't Hoornhof

De  meest voorkomende ziekten bij dwerggeitjes

Wormen

De meeste wormen die bij onze geiten voorkomen leven in het spijsverteringstelsel. We kunnen preventief werken door een goede hygiëne (mest en vocht is een goede bewaarplaats voor de talloze wormeitjes) in onze stal, door een voldoende groot weidebeloop (te veel dieren op een kleine weide geven een grote herinfectie-druk via de wormeitjes die met de keuteltjes op de weide terechtkomen) en vooral ook door regelmatig onze dieren te ontwormen. Drie tot viermaal per jaar is ideaal. Daarbij moet men ook weten dat vooral jonge dieren het gevoeligst zijn aan wormbesmettingen.

Coccidiose

Coccidiose is een ééncellige parasiet die de darmvlokken aantast. De kleine parasiet dringt in de darmcellen om zicht te vermeerderen. Daarbij worden deze laatsten vernietigd met een diarree tot gevolg.
Coccidiose zien we het vaakst bij lammeren. De diertjes zien er ongezond uit met een dof haarkleed, slechte groei, opgezette buikjes en diarree als voornaamste symptomen.

Vachtluizen

Er bestaan 2 soorten : de bijtende luizen (Bovicola, Damalinea) die leven van huidschilfers en de zuigende luizen (Hematopinus, Linognatus) die bloed zuigen.
Deze parasieten veroorzaken hoofdzakelijk jeuk en onrust bij onze dieren. De dieren gaan zich overal tegenaan schuren en wrijven, of staan soms onrustig met de poten te stampen. Opvallend is de haarbreuk die veroorzaakt wordt.

Besmettelijke oogontsteking

Bij de dwerggeitjes kan plotseling bij één of meer dieren aan één of aan beide ogen een vertroebeling voorkomen. Dit is een ontsteking die begint met roodheid en zwelling van het bindvlies. De geit zal met de poten over het oog wrijven of met het oog ergens langs schuren. Dit kan behandeld worden met oogzalf.

Rotkreupel

Wanneer de klauwen slecht verzorgd worden, komt het in het ergste geval tot een besmettelijke infectie van de klauwen, die 'rotkreupel' wordt genoemd. De bacteriën die rotkreupel veroorzaken, vinden in de holle ruimtes tussen de overtollige hoorngroei ideale leefomstandigheden. Tijdens het verloop van de ziekte wordt het hoorn van de geïnfecteerde hoeven verteerd. Wanneer door het weiden in natte weiden het hoorn bovenin week wordt, wordt het nog sneller aangetast. Ook de lederhuid en diepere lagen raken geïnfecteerd. De dieren worden kreupel en bij extreme pijn glijden ze op hun 'knieën' naar voren. Zover mag het echter niet komen. Wanneer het dier kreupel begint te worden, moet de alarmbel gaan rinkelen en moet u de eerste maatregelen nemen om uitbreiding van deze besmettelijke ziekte te voorkomen.

Schimmels

Nu en dan zien we wel eens schimmels bij geiten. Meestal ziet men dan ronde, kale vlekken die niet jeuken.